Bálint túrázik hírlevél #9

800 kilométert hordott cipő vs új, fokozottan védett területek látogatása II., sasszinkron, Elon Musk és karbonnegativitás, az év természetfotósa közönségdíj eredménye

Saját tartalom összefoglaló, túraajánló

Bejegyzés a honlapon

Ha bárki kérdezi a véleményemet milyen lábbelit hordjon túrázáshoz, mindig terepfutócipőt javaslok (újradolgozott írás). Habár rövidebb élettartamú, mint a bakancs, szerintem itthon egyértelműen jobb választás.
Most összehasonlítok egy régit - az ajánlott ~800 kilométert futottat -, egy újjal. Azonos márka, azonos típus.

Túraleírás és látogatásra érdemes pontok

Keleti-Bakony, 32 kilométeres, süvöltő szeles, fagyos túra.

Egy ideje már szeretném kipróbálni magamat orromat lélegzetvételkor belül maró hidegben, most végre sikerült. Az előrejelzések szerint a hőérzet -14 körül állapodott meg, a széllökések olykor szó szerint megállítottak jártamban. Kibírtam, élveztem és még csak az összes elvitt réteget sem vettem fel. Persze örülök, hogy nem hálózsákba kellett a túra után bújni.

Látnivalók:

  1. Várpalotától északra a piros kereszt és a Bátorkő vára (Pusztapalota). Dolomitsziklákkal ölelt völgyek, dombok, sziklaszirtek és fenyvesek, ráadás sziklaoldalban főzött tea és XIII. századi várrom, opcionálisan fehér seggű, menekülő őzzel.

  2. Burok-völgy. Sziklaormok, barlangok mindenütt. A bakonyi őserdő, erdőgazdálkodástól mentes “igazi” erdő. Az érme másik oldala, hogy az út kalandos, az ösvény egyáltalán nem megszokott a karbantartottakhoz képest, kidőlt fák mindenütt, még lombok nélkül sem mindig egyszerű megtalálni az utat, persze eltévedni képtelenség, egy irány van. Erdei akadálypálya, kúszni-mászni kell, csodálatos.
    Mindig meglep az őzek, szarvasok kecsessége és ereje. A völgyben járva eltűnődtem, hogy fala alig, esetleg nehezen megmászhatóak, de ez az állatokat láthatóan nem zavarta, amikor engem észrevettek könnyedén szaladtak tova a lejtő és emelkedőn is. Megtisztelő élmény volt, főleg a néhány tíz méterre elrohanó gímszarvasok.

  3. Baglyas-hegy térsége. Ugyan a csúcsot most nem másztam meg, de végül szakítva a völgyek világával izgatottan figyeltem meg ritkuló, szántóföldes, ligetes, kopár dolomitos csúcsokat. Ha erre jártok, másszatok fel a kőbányától északra a piros háromszög jelzésre, lenyűgöző kilátás nyílik onnan.

Hírek, érdekességek

Ma kemény mínuszok lesznek, ha hihetünk az időjós Carrot appnek. Érzésre akár 19-12 fok is lehet fagypont alatt a Nagy-Hideg-hegyen, ahová tervezek menni.

Hó sok helyen, hideg mindenütt lesz, szóval menjetek túrázni vagy maradjatok otthon olvasni, megnézni egy karácsonyi klasszikust (de igen, Die hard I. is ilyen).

Bálint

U.i.: Közben megkaptam az első anyagi támogatást is, ami részben fedezi már a márciusban lejáró doménnév árát, köszi!

1

Érdekesség, az eredeti szövegben a tonna, mint ton szerepel, ami 907 kiló. Ugyanakkor nem világos, hogy ez a short vagy long ton, azaz 907 vagy 1016 kiló. Az Egyesült Államokban előbbi a gyakrabban használt. A nálunk ismeretes (metrikus) tonna angolul tonne vagy metric tonne.