Bálint túrázik hírlevél #8

új túrabeszámoló és egy gyors ajánló, Galyatető a 20. század elején, fokozottan védett területek látogatása, körforgásos üzleti modell az IKEÁ-nál

Saját tartalom összefoglaló, túraajánló

Túraleírás és látogatásra érdemes pontok

Újabb túrabeszámoló került ki a blogra, egy kényelmesen teljesíthető, fantasztikus kilátást kínáló útvonalról.
Piliscsabán kezdve és átvágva a piacon vettük házi kecskesajtot a kedélyes Bisztriczky Péter, Péter bácsitól. A szimpátia kölcsönös lehetett, mert kaptunk a büszkeségéből, a joghurtból is. Ha cinikus lennék, csak üzleti fogásnak hívnám. A termékek mellett a csevegés legalább annyira jólesett.

A főbb látnivalók (és extra fotók) rövidítve a hírlevélben is helyet kapnak:

 1. Gomba-szikla. Kedvelt célpont a környéken, nagyjából minden szögből más alakja van.

 2. Ördögoltár-szikla. Ciril betűs örök szerelmet festett rá egy orosz katona (Oleg és Valika). Valami más turpisság is lehet a környékén, mert rengeteg feketefenyő nő több és/vagy hajlott törzzsel.

 3. Sóder-hegy. Folytatódik a gyönyörű, vadregényes fenyves.

 4. Kis-Szénás és Iváni-hegy. Egy kalap alá veszem ezt a részt, mesés. A bejegyzésben kifejtem mi (mi nem) látható innen.

 5. Ördögtorony. GOJIRA!!

 6. Fehér-hegy. Apró kitérő, slusszpoén.

A héten mentem egy hosszabbat is, Bicske-Perbál közt, nagyjából 30 kilométert. A legszebb szakaszt Zsámbék és a cél között leltem, erre bőven érdemes eljönni (~12 km).

Említésre érdemes helyszínek, amikhez a mellékelt fotók még instán sem jelentek meg:

 1. Bicskei csillagvizsgáló. Bicske szőlősorait és halastavait elhagyva ez az első állomás. Kiváló cikket találtok róla a turistamagazin honlapján.

 2. Strázsa- és Csillag-hegy Mány után. Ide szép magyar termőföldek közt vezetett a túraút és ennek megfelelően centivastagon ragad a cipőmbe és csinált az ultrakönnyűből ultranehezet. Felérve a dombokra viszont az egyik kedvence tájtípusom fogadott:

  Néhány száz méterre kutyagolva már kiszúrtam a távolban az Erzsébet- és a Csergezán Pál-kilátót.

 3. Zsámbéki romtemplom. A későromán-koragótikus bazilika felújításra várva is megtekintésre érdemes.

 4. Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis. A főváros körül oly jellemző egykori katonai bázisokkal ellentétben, melyek egyszerűen leromlana, jobb esetben kilátót kapnak (lásd Pilis-tető), ez teljes mértékben új célt szolgál. Wikipedia itt is segít.

 5. Nyakas-kő, Nyakas-tető. Folytatódik a Csillag-hegy utáni terep, de egyre sűrűbb a fenyves és a mutatkozó két neves kilátó mellé csatlakozik a Boldog Özséb is. Mindhárom szabad szemmel is látható nagyjából Perbál határáig.

  Egyébként kétszer találkoztam őzekkel, egyszer még Zsámbék északkeleti határán, ahol jól megbámultuk egymást mielőtt elszeleltek. A másik alkalom megnevettetett, mert őzék akkora punkok voltak, hogy elmenekülés előtt a vadászles tövében legeltek.

Hírek, érdekességek

A hétre elköszönök, menjetek a szabadba, meleg lesz.

B

Tetszett? Oszd, kommentelj, támogass.