Bálint túrázik hírlevél #21

rövid túrabeszámoló (Gerecse), terjedő élősködők és 3D tésza

Saját tartalom összefoglaló, túraajánló

Túraleírás és látogatásra érdemes pontok

Gerecséről 2019-ben írtam többször1, újabban2 ismét népszerű nálam, nálunk (három különböző túrát rejt a link). Most egy olyan szakaszt érintettünk, amit kifejezetten kedvelek, bár a friss tarvágás a Nagy-Gerecsénél elszomorított.

Strava vagy google drive (.gpx) - ezt a fájlt ide feltöltve kényelmesen megtekinthető egy részletes online turistatérképen.

Az utat ezúttal sem én terveztem, de lássuk látnivalókat. Tardosról indultunk először a zöld jelzésen, majd a kék háromszögön (ennek útvonalak délkeletnek módosult, első állomásunknál történt tarvágás miatt.

1.) A Nagy-Gerecsét a kék háromszög új útvonala nem érinti, egyből a közeli TV-torony felé indul. Ha kicsit merészebbek vagytok érdemes a régi geodéziai tornyot megmászni, noha a felvezető vaslétra eléggé sérül, hiányos. Fent egyébként nem találtam magam egyedül, egy férfi CB rádiózott valakikkel.
Mivel a társaságból csak én tértem ki ide, sietnem kellett (mellesleg a szél sem marasztalt). A panoráma egyébként - lásd az insta-posztot - gyönyörű; észak és északkeletre a közeli pisznicei kőfejtőt látjuk, közelben ül Kis-Gerecse is, onnan keletebbre, jóval távolabb Esztergom fekszik és láthatóak a Pilis és Budai-hegység messzi vonulatai is.

2.) Amint a kék háromszög kereszteződik a piros kereszttel, arra térünk. Következő állomásunk a Jusztinián-pihenő után bújik. Szó szerint, ugyanis 400 méterre egy alig látható ösvény válik le a főcsapásról, egy szép kilátópont kárpótolja azokat, akik a földmérőtoronyra nem másztak fel.

3.) Mária-kőfülke és a kék szakasz előtte. Megkerülve a Kis-Gerecsét (piros keresztről a sima pirosra, majd kékre váltva) haladtunk. Szép, újra emelkedő szakasz, rengeteg festői sziklával, ébredő harsogó zöld erdővel.

4.) Út Jura-zsombolyon át a régi kőfejtő felé. Hozzávetőleg másfél kilométer után a kéken haladva érdemes hirtelen északra fordulni, kifejezetten szép kilátóponthoz vezet az ösvény, hasonlót látunk, mint a Gerecse legmagasabb csúcsáról (innen már csak a kéket kell taposnunk a kiindulásig).

Ez egy szép, néhány emelkedőt leszámítva könnyen teljesíthető túra, érdemes rá elmenni.

Hírek, érdekességek

Ha május, akkor kullancsok (és szúnyogok). Minden évben visszatérő téma, újságokban, online magazinokban is. A Turista Magazin releváns címkéjére kattintva évekre visszamenően láthatóak a cikkek. A védekezés tekintetében ajánlom ezen írásukat és a Kullancsfigyelő GYIK-jét (én rövidsége miatt utóbbit kedvelem).

Köztudott, hogy az ember okozta klímaváltozás miatt az enyhe telek sajnálatos módon nem csak téli túrázást teszik kevésbé széppé, hanem egyre több élősködő rovarnak nyújtanak élhetőbb körülményeket. Akár, hogy fagy híján nem tizedelődnek meg, vagy egyszerűen melegebbet kedvelő fajok telepszenek meg hazánkban is.

A kullancsok amúgy is veszélyes kórokat hordozhatnak (például Lyme-kór vagy a kullancsencephalitis), de egyre északabbra merészkedik két új faj - Hyalomma marginatum és a Hyalomma rufipes (ezeknek még nincs magyar nevük)3 -, melyek a krími-kongói vérzéses lázat is terjeszthetik4.

Forrás: Kullancsfigyelő

Persze a nem volna teljes a kép, ha nem említenénk meg a szúnyogokat is. Az ismert itthon is található ~50 faj mellé három új invazívat is érdemes felhozni, a koreai (Aedes koreicus), az ázsiai tigrisszúnyogot (vagy zebraszúnyogot) (Aedes albopictus), illetve az ázsiai bozótszúnyogot (Aedes japonicus)5. Mind jól bírja az új magyar körülményeket és őshonos helyeiken veszélyes betegségeket (nyugat-nílusi láz, malária, Zika-vírus stb.) terjeszthetnek. A szakemberek egyelőre nem tudják, hogy erre itthon is képesek-e.

Forrás: Turista Magazin

A konklúzió egyértelműen a hazánkban előforduló szúnyog-és kullancsfajok kutatása. De mit tehetünk mi? Előbbi betegségekre csak részben léteznek oltások6, de legfőképp a megelőzés és a rendszeres átvizsgálás segít. Amennyiben kullancsok hazai elterjedésének vizsgálatában segédkeznénk, a Kullancsfigyelő oldalán megtehetjük, ha szúnyogok kapcsán járulnánk hozzá, abban a Szúnyogmonitor segít.

Turista Magazin: kullancs
Turista Magazin: Tények és tévhitek - így védekezz a kullancsok ellen!
Kullancsfigyelő
Szúnyogmonitor
Turista Magazin: Szúnyogok és kullancsok - Várható-e új járványok kialakulása?

Tészta a jobb jövőért. Lakótársam időnként videón néz 70-90 körüli olasz néniket, ahogy kézzel házi tésztát készítenek7. Ugyan a szénhidrát-fogyasztásomat figyelnem kell, de egy egyszerű pizzatészta gyúrása is kellemesen megnyugtató folyamat; éledő élesztőt, dagadó tésztát, sülő pizzát figyelni (és aztán megenni) elég király dolog. Ha valaki szereti az olaszosan vékony tésztát, itt a recept, amit használunk8.

Visszatérve az újabb tésztaforradalomhoz (?). Mint beszéltünk róla9, ételeink előállítása mellett (a fél világon át tartó) szállításuk jelentősen növeli a környezetterhelésüket. Amerikai kutatók kitalálták azt a tésztaformát, amikor is a lapos tészta 7 perc főzés (azaz al dente) után felveszi a “szokásos” formát.

Forrás: Carnegie Mellon University via The New York Times

Szerintem ez egyrészről roppant szórakoztatóan menő, másrészről a száraztészta ökológiai lábnyoma is kisebb, hiszen kevesebb helyet foglal / csomagolóanyagot igényel, egyszerűbb szállítani, sőt gyorsabban is fő meg.
A mágia egyébként nem egy speciális hozzávaló miatt történik, egyszerűen fizika; a tészta bizonyos felületét kisebb mintával, mélyedésekkel látták el, melyek főzés közben kisebb mértékben dagadnak meg a simánál.

A technika egyetlen hátulütője, hogy a különböző formáknak a megszokottnál jóval nagyobbnak kell lennie és a túlfőzés megöli az átalakulást.

The New York Times: Flat Pasta That Turns Into 3-D Shapes — Just Add Boiling Water

Az a második szám májusban, remélem élveztétek.
Bálint

Ha tetszett szólj hozzá, oszd meg, küldd tovább és/vagy patronálj paypallel vagy újonnan akár revoluttal is (mindkettő lehetővé teszi applikáción keresztüli ingyenes fizetést, utóbbi kártyás fizetés esetén sem von le kezelési költséget).

6

Nemzeti Oltóközpont: Kullancsencephalitis elleni védőoltás vagy Malária elleni védőoltás
Bevallom nem kutattam ki, hogy az összes említett betegség ellen létezik-e hatásos oltás, de tudom, hogy Lyme-kór ellen például jelenleg nincs.