Bálint túrázik hírlevél #26

bejelentő - kétheti lesz a hírlevél

Kedves Olvasó,

kétheti lesz a hírlevél. A következő, a jövő városai sorozatot folytató, számot július 3-ra időzítem.

Miért? Mióta rájöttem, hogy egy-egy téma körbejárása jobban érdekel, mint kvázi cikkek összefoglalása / ajánlása, jóval nagyobb érdeklődéssel vágok bele egy-egy szám megírásába. Cserébe háromszorosára nőtt a befektetett időm is.

Szeretném továbbra is élvezni ezt a hobbit, ehhez pedig az iramon kell lassítanom.

Készültem az új részre, most mi lesz?

Csüggedésre nincs ok. Például ha Budapesten éltek, látogassátok meg a június 18. és augusztus 15. között elérhető 100 autónak alkalmas parkoló nagyságú kreatív közteret a Kossuth Lajos tér és a Lánchíd között.

A rakpart felújítása során e nagyjából 500 méteres szakasz üresen állna, ezt használja ki a Fővárosi Önkormányzat a Budapest Branden keresztül, szakmai partnerével a VALYO-val (Város és Folyó Egyesület).

Forrás: VALYO facebook

A taktikai urbanizmus ékes példája ez a téralkotás; (egyelőre) átmeneti újragondolása a térnek, visszaadva azt a sétáló, bringázó embereknek, növényekkel, ivókutakkal, utcabútorokkal, napozóágyakkal, piknikasztalokkal felfestett sportpályákkal, ivókutakkal, bicikli- és Bubi-tárolóval.
Én személyesen kifejezetten üdvözlöm a döntést, hogy nem nyitnak bárokat, nem lesz árusítás sem. A RAKPART 2021 tehát nem rendezvény, hanem park.

Forrás: Én Budapestem - Nappali a Duna mellett – gyertek ki a (rak)partra

Forrás: VALYO - facebook

Emlékszem jó pár évvel ezelőtt Zürichben járva képedtem el, hogy milyen nyüzsgő élet van a folyóparton csevegő, pihenő, söröző, vacsorázó emberekkel, ha az nem zajos-büdös autóút, parkoló. Remélem fővárosunk tovább járja a megkezdett utat és nálunk is lehet ilyesmi.

B